1 Účinky a využití kokosového oleje v kuchyni i kosmetice

Martina  |  26. 10. 2015  |  Přidat komentář

coconut oil

V poslední době si kokosový olej a jeho použití právem získávají stále více pozornosti. Jedná se o velice kvalitní a univerzální tuk, který se používá v kosmetice i kuchyni a má také nezanedbatelné antibakteriální účinky. Olej je ve skutečnosti tekutý až při teplotách nad 25 °C, při nižší teplotě tuhne. Vyrábí se celá řada druhů, které mohou a nemusí mít kokosové aroma. Správně zpracovaný olej vydrží bez problémů i několik let.

Kokosový olej na pleť a vlasy

Kokosový olej má příjemné aroma a nezanechává mastný dojem, typický pro mnohé další nasycené tuky. Díky řadě příznivých vlastností se využívá v kosmetice pro přípravu krémů, pleťových masek, balzámů, líčidel, vlasové kosmetiky a mýdel. Kosmetické přípravky mohou využívat přírodní aroma kokosového oleje anebo může rafinovaný olej bez aroma sloužit jako základ řady přípravků.

Hydratační a zvláčňující účinky má kokosový olej na pleť, do které se rychle vstřebává. Kokosový olej na vlasy pomáhá proti vysoušení a třepení a zvyšuje lesk. Kokosový olej v bio kvalitě se hojně používá v denní péči o pleť, ale také o vlasy. Můžete olej použít jako masku na vlasy a nechat vstřebat ideálně i několik hodin, nebo ho nechat působit po celou noc. Můžete také kokosový olej smíchat se svojí oblíbenou maskou na vlasy, nebo ho nanést přímo do konečků umytých vlasů. Tady ale pozor na množství oleje, aby vlasy nevypadaly mastné.

Příznivé účinky kokosové oleje se uvádí také například při lámavosti a vysušení nehtů, při tvorbě záděr a pomáhá se zvláčněním ztvrdlé kůže. Blahodárné působení na pleť předurčuje kokosový olej k častému využití také při masážích, zejména thajských a havajských.

Celá řada kosmetických přípravků je rozpustná v tucích, kokosový olej proto může sloužit také jako odličovadlo.

Kokosový olej na opalování

Kokosový olej se hodí i na opalování, především jako přípravek po opalování. Jeho použití přímo v opalovacích krémech je sporné a použití domácích opalovacích krémů z kokosového oleje rozhodně nelze doporučit, protože není možné ani přibližně odhadnout jeho ochranný faktor.

coconut oil wom

Léčivé účinky kokosového oleje

Kokosový olej a jeho účinky na zdraví jsou téměř legendární, za většinu z nich však mohou jeho antibakteriální a antimikrobiální vlastnosti. Pomáhá proti akné, herpesům, zánětům, průjmům, kvasinkám, kožním plísním a funguje částečně i jako deodorant proti zápachu. Příznivé účinky má kokosový olej na zuby, protože pomáhá hubit škodlivé bakterie, snižuje tvorbu plaku a zubního kamene a omezuje tvorbu aftů.

Zhruba polovina kokosového oleje je tvořena kyselinou laurovou, která je například v mateřském mléce, a tělo ji umí dobře využívat. Nemalou výhodou je také to, že prospěšné bakterie v lidském těle jsou na antibakteriální účinky kyseliny laurové imunní.

Kokosový olej jako superpotravina

Přestože někteří odborníci dodnes straší škodlivostí nasycených mastných kyselin, moderní výzkum ukazuje, že to není zdaleka obecná pravda. Kokosový olej se skládá zejména s nasycených mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem, které nemají škodlivé účinky některých živočišných tuků. Bez podobných tuků navíc nemůže tělo fungovat, protože kromě výživy zajišťují i transport některých vitamínů a enzymů. Prospěšné tuky se tráví dlouhou dobu a na rozdíl od cukrů nezpůsobují prudké výkyvy glukózy v krvi, takže ve skutečnosti předchází obezitě. Kokosový olej je mnoha odborníky na výživu považován za jeden z nejkvalitnějších tuků pro použití ve studené i teplé kuchyni. Nepřipaluje se a je stabilní i nad 200 °C, hodí se proto i pro smažení.

Bio, raw a panenský kokosový olej

Kokosové palmy se pěstují na plantážích a ověření skutečného bio způsobu pěstování je prakticky nemožné, nicméně palmy nevyžadují žádné speciální hnojení ani ošetření chemikáliemi. Označení bio kokosový olej se vztahuje pouze na pěstování a nevypovídá nic o kvalitě a způsobu zpracování.

Kokosový olej se vyrábí z kokosové masy (jader) ořechů, různé označení olejů pak závisí na způsobu lisování a zpracování. Na výrobu jednoho litru kvalitního kokosového oleje je třeba až 20 kg kokosových ořechů.

Za studena lisovaný olej z čerstvých kokosových jader se označuje jako panenský či raw. Panenský a raw olej si zachovávají vůni i chuť kokosu. Panenský kokosový olej má použití v kvalitní kuchyni, ale také pro přípravu špičkové kokosové kosmetiky.

Pro další účely se vyrábí také za studena lisovaný kokosový olej zbavený aroma. Posledním typem je rafinovaný kokosový olej, který se hodí zejména pro smažení a výrobu mýdel. Poněkud zrádný termín je výroba za studena – nejedná se totiž o lisování za studena, ale o zpracování sušené či pražené kokosové dužniny. Mnoho levných olejů se vyrábí právě takto a pokud nejsou dodatečně vyčištěny od dalších látek, podléhají žluknutí a mají i horší užitné vlastnosti.   

Cena kokosového oleje

S ohledem na náročnější výrobu je kokosový olej výrazně dražší než běžný řepkový či slunečnicový olej. K vyšší ceně samozřejmě přispívá i jeho rostoucí oblíbenost, bio výrobky a panenský olej jsou až několikrát dražší než běžný rafinovaný olej. Cena není zdaleka jediným kritériem pro posouzení kvality, nicméně u renomovaných výrobců se s nekvalitním olejem nesetkáte. V kosmetice se používají výhradně pečlivě lisované a separované oleje s dlouhou životností.

Pro běžná užití v kuchyni, hydrataci pokožky a masáže se hodí levnější bio kokosový olej anebo čistý kokosový olej bez parfemace. Pro náročnější zákazníky je určen dražší RAW kokosový olej, který lze využít v kuchyni i pro kosmetické účely.

Komentáře

V diskuzi je 1 příspěvků

Komentáře k příspěvku:
Šárka  |  22. 11. 2015 22:59:33
kokosový olej používám hlavně na suché ruce a popraskané rty a pomáhá mi. Úžasný je taky v kuchyni, nejraději jej mám v palačinkách a desertech, ale dá se použít i při pečení nebo smažení jiných pokrmů. Ale pravda je, že záleží na tom, o jaký olej se jedná, jestli je kvalitní. Nejvíce se mi osvědčil tenhle http://www.parfums.cz/empower-supplements/bio-kokosovy-olej-bez-parfemace/
odpovědět
Okomentujte článek
Jméno: Váš email (nebude zveřejněn):
Komentář:
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zpracování a zobrazení komentáře společností Notino s.r.o. , Londýnské náměstí 881/6, Brno, PSČ 639 00, IČO 27609057 . Údaje mohu být předány a zpracovány sesterskými společnostmi a dalšími zpracovateli. Máte právo svůj souhlas kdykoliv odvolat, požadovat od správce přístup k osobním údajům, jejich opravu, výmaz, přenositelnost, popřípadě omezení zpracování. Více informací v zásadách zpracování osobních údajů.
Jméno: Váš email (nebude zveřejněn):
Komentář:

Podobné příspěvky

Másla a oleje do kuchyně i do koupelny

Másla a oleje do kuchyně i do koupelny

Když se řekne multifunkční olej, jako první se mi vybaví kokosový olej. Jeho všestranné využití je dobře známé. Málokterá žena ho ještě nepoužila pro ...

Celý příspěvek

TIP NA VÁNOCE: Top 5 hi-tech vychytávek

TIP NA VÁNOCE: Top 5 hi-tech vychytávek

Ano, Vánoce jsou čím dál tím blíž. A pokud chcete vyřešit dárky bez vrásek, pojďte se s námi inspirovat tipy na dárky, kterým to pod vánočním ...

Celý příspěvek